Pàgines

divendres, 2 de març del 2012

Fava Parada

Quan em vaig decidir a escriure el bloc, vaig pensar amb quina havia de ser la primera entrada. Tenia un grapat de coses clares: una recepta relacionada amb Mallorca, de temporada, que m'agradés de petita i sobretot, que em fes pensar amb una de les persones que m'ha ensanyat alguna cosa dins la cuina i que qualsevol plat cuinat per ella era bo, sa Padrina.



Des de què era ben petita el meu record de Dijous Llarder anava associat a una coca de tallades (mitja d'albercocs i mitja de sobrassada) i d'una olla de Fava Parada (al link hi podreu trobar una petita explicació del nom). És un cuinat de faves amb fideus i molts de productes de matances, per això es fa durant l'hivern. Un plat gens "light", però boníssim!!!! A casa només en menjàvem un pic a l'any, i tal vegada això l'hagi fet especial. La cuinera era sa padrina Catalina, que en feia una ollada ben grossa, i en repartia a cada fill. Sa padrina ja té 90 anys, algun dels darrers anys la vaig anar a ajudar a fer-la, però quasi sempre ho tenia gairebé tot enllestit!!! L'any passat, però, ella no la va poder fer, ja que va haver de passar un període de rehabilitació a causa d'una caiguda, i això va fer que em decidís a fer-la!!!! Enguany ho he repetit, i pel que m'han dit els que la tastaren... Ha estat com la de sa Padrina!!!!!



Ja sé que hauria d'haver publicat l'entrada fa un parell de setmanes, però vàrem ser de viatge per Barcelona, on me'n vaig dur uns tuppers de la menjua pel meu germà i per en Joan i na Mercè (gràcies per l'allotjament).

INGREDIENTS:
(no pos les quantitats exactes, perquè és tot un poc a ull... però més o manco que hi hagi una tallada de cada, una grapada de faves i de fideus perhom). 
  • 2 cebes
  • 2-3 tomàtigues ratllades (o 1/2 pot de tomàtiga triturada natural)
  • Costella plana (trossets de tres dits)
  • Botifarró (trossets de tres dits)
  • Llangonissa (trossets de tres dits)
  • Xulla (trossets de tres dits)
  • Faves pelades
  • Fideus núm. 4 (Bendinat, de Porreres)
COM ES FA?
  1. Les faves han d'estar en remull unes 24h amb una grapada de sal
  2. L'endemà, s'escolen les faves i es passen per aigua clara
  3. Es fa un sofregit amb la ceba i la tomàtiga.
  4. S'afegeixen les tallades de costella plana al sofregit, i s'hi posa aigua. 
  5. Quan ha bollit una estona, s'hi posen les faves, i es tapa d'aigua. S'ha de deixar bollir uns trenta minuts.
  6. Als trenta minuts de bollir, s'hi posa la xulla.
  7. Quan gairebé és tot cuit, s'hi posen les tallades de botifarró i un poc més tard, la sobrassada.
  8. Finalment s'hi afegeixen els fideus (esmicolats amb les mans) i es rectifica de sal.
Es pot anar afegint aigua segons es va omplint l'olla.

Enguany, sa tia Bartomeva em va donar un bon consell, i és bollir els fideus a part, i després afegir-los, així s'evita que quedin aferrats al cul de l'olla!!!! Va ser un bon consell.

De la recepta de la Fava Parada, n'hi ha diferents versions, però aquesta és la que m'han ensenyat a mi, i ens agrada!!! Fins la pròxima!!!!!







2 comentaris:

  1. Jo en tenc un tupper a ca nostra!!!!! juas juas juas i un altre ja me'l vaig menjar!!!! JO JO JO. No cal que en faci comentaris...

    Joan Aguiló

    ResponElimina
    Respostes
    1. A què amb ell m'he guanyat allotjament a BCN per un altre cap de setmana???? Amb un altre tupper... és clar!!!!!

      Elimina