Pàgines

dilluns, 9 d’abril del 2012

Frit de Pasqua (o de freixura)

De què vàrem berenat-dinat avui?! De frit de Pasco. Després d'haver estat matiners, i haver anat a s'Encuentro, i sobretot, després d'haver obert boca amb unes herbes dolces... a les onze tocava berenar amb la família. Dissabte horabaixa preparàrem el frit amb el meu germà, sempre anàvem a ca sa padrina, però ella ja té quasi 91 anys i l'any passat ja el vàrem cuinar nosaltres.

A Mallorca feim altres tipus de frit: de matances (o de porc), de marisc, de pastanagues (també conegut per frit de Quaresma), frit de sang... però el Frit de Freixura és, per mi, especial. Per una banda em recorda a sa Padrina, i per l'altre, duu faves tendres, que són un producte de temporada i no se'n solen trobar tot l'any. També he de dir, que de frit de freixura només en solem menjar el dia de Pasqua i cuinat a casa.

Aquí vos deix la recepta, duu un poc de feina, però no és difícil. Bon profit!





INGREDIENTS:
(10-12 persones)
  • Una freixura i mitja, o dues de be
  • Butza
  • Dos manats de grells
  • Una ceba
  • Tres fulles de llorer
  • Tres tronquets de fonoll
  • Fonoll
  • Pebres de cirereta
  • 1-2 kg de faves tendres
  • Un tall de sang cuita
  • 10-12 patates
  • Sal
  • Oli

COM ES FA?
  1. Podem comprar la freixura tallada a alguna carnisseria, o tallar-la nosaltres. La mida de les tallades va a gust de cadascú, nosaltres la tallam a quadradets d'uns 2 cm. Segons la mida de les tallades pot variar el temps de cocció. Posarem el fetge a dins un plat separat de la resta.
  2. Dins una olla bullirem les butzes, després d'haver-les fetes netes (amb aigua, suc de llimona i vinagre), amb sal, fonoll i un pebre de cirereta. Els temps de cocció és d'una a dues hores. Després la tallarem a trossets. Ho reservarem. (Aquesta és una passa que ja es pot tenir preparada)
  3. Dins una paella, posarem totes les tallades de freixura, excepte el fetge, amb les fulles de llorer, els pebres de cirereta i els troncs de fonoll. Hi afegirem aigua (que no ho tapi) i ho posarem al foc. Després d'una estona, quan veim que ja agafa un poc de color a cuit, tirarem unes tres quartes parts del suc (amb l'ajuda d'una tapadora que impedeixi que la carn caigui) i hi afegirem la ceba tallada per llarg. Esperarem que es begui el suc que li queda.
  4. Quan a dins la paella ja no queda suc, hi posarem oli per fregir les tallades i una vegada ja estiguin fregides, les posarem dins una greixonera.
  5. En el mateix oli que hem fregit una part de la freixura, hi fregirem el fetge. Quan gairebé estigui cuit, hi posarem la sang tallada a trossets i la butza, ho mesclarem i ho treurem de la paella per posar-ho dins la greixonera.
  6. Dins una altra paella, posarem un bon raig d'oli, les faves tendres tallades a trossets, sal i ho courem. Després d'una estona hi afegirem els grells (també tallats petits) i al final, la picada de fonoll. Una vegada les faves siguin ben cuites, també ho posarem dins la greixonera.
  7. Ara només queda fregir les patates, posar-les amb la resta de frit i meslcar-ho tot. Vos aconsell que mescleu les patates una vegada la resta ja estigui calent i escalfat, perquè no s'aixafin.

Bullint la freixura
La freixura quasi cuita
Les faves tendres






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada