Pàgines

divendres, 25 de gener del 2013

Greixonera dolça dels Darrers Dies

L'any passat en Joan M. va tocar a la finestra de l'estudi on don classes, em vaig pensar que era per dir-me que deixava el cotxe uns segons davant la cotxeria, però no... em va fer un regalàs!!!!! Dos llibres de més de 300 pàgines cadascun titulats "Memòria Gastronòmica de Mallorca".

Des d'aquell dia tenc pendent publicar-ne qualque recepta, perquè crec que aquest llibre és un tresor, i no me cans de fullejar les seves pàgines, 1000 gràcies!!!

Tenc un bon llistat de les receptes que vull tastar i provar de fer, i que esper compartir amb vosaltres aviat (si fos per jo, cuinaria pel bloc cada dia, però no tenc temps...). La que vos present avui, és la Greixonera dolça dels Darrers Dies; l'any passat vaig inaugurar el bloc amb la fava parada, i enguany també volia dediar qualque entrada a alguna recepta relacionada amb Carnaval.



Els ingredients d'aquestes postres són d'aprofitament, en aquell temps les vaques anaven magres i es cuinava amb ingredients senzills i que la gent tenia a l'abast. Unes ensaïmades fortes, o fins i tot pa dur, poden servir per preparar la greixonera. I encara que vos pugui semblar que sortirà tipus pudding, el resultat és ben diferent. La cocció directa dins la greixonera, i no al bany maria, li dóna una textura diferent, encara que els ingredients siguin molt semblants.

Ahir, quan estava preparant la greixonera, em va venir la curolla de posar-hi cassalla, però no en tenia... Així que hi vaig posar mig tassonet de cafè d'herbes dolces casolanes. Li ha donat un aroma i un regustet particular, que si vos agraden les herbes, vos recoman.


INGREDIENTS:
  • 3 ensaïmades petites (fortes)
  • 6 ous sencers
  • 750 ml de llet
  • 6 cullerades soperes de sucre (tantes com ous)
  • Canyella
  • Llimona ratllada
  • Mitja tasseta de cafè d'herbes dolces


COM ES FA?
  1. Primer batrem els sis ous ben batuts, i hi afegirem les sis cullerades de sucre. Segons vos agradi més o menys el dolç, podeu fer les cullerades més o menys generoses. També hi posarem la canyella i la pell de llimona ratllada (sense gens de part blanca).
  2. Després, posarem la llet al foc, i quan sigui ben calenta (no ha d'arrencar el bull, perquè se'ns pot aferrar o sortir de l'olla), hi afegirem les ensaïmades fetes a bocins.
  3. Una vegada les ensaïmades estiguin ben amerades, abocarem la mescla dels ous i la tasseta d'herbes dins l'olla i ho remenarem una mica per mesclar-ho bé. Tot seguit, ho trabucarem dins d'una greixonera untada amb una mica de saïm i ho posarem dins el forn (preescalfat a 180ºC) uns 45-50 minuts (dependrà de cada forn)
  4. Ho deixarem coure fins que quan hi punxem un escuradents o una forqueta, surtin les puntes netes.



6 comentaris:

  1. Uauu! quina recepta més curiosa, m'encanta descobrir plats nous com aquest. No m'imagino gaire el gust, però! De totes maneres estic segura que és boníssima. Ja tinc ganes que ens vagis presentant les altres receptes d'aquest llibre tan xulo que et varen regalar!!
    Petons!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Bet! Té un regust petit a anís (les herbes mallorqines duen anís sec i anís dolç), i la textura és semblant a la part inferior del pudding (al manco el que fa la meva padrina jove), però una mica més esponjosa! Besades!

      Elimina
  2. Guau, un altre tresor de llibre. Aquesta graixonera fa venir molta salivera. Segur que m'encantaria. Amb aquests ingredients no pot fallar. Espero tota la resta de receptes. Un petó ben grós!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ingredients senzills, però com tu dius, que no fallen!!! Jo també esper poder-les anar cuinant i publicant aviat!!! Besades!!

      Elimina