Pàgines

dijous, 5 d’abril del 2012

Panades

Una de les Dèries d'aquesta setmana (i amb un poc d'endarrer, ja que l'any passat no en poguerem fer...) són les panades. I dic una, perquè n'hi ha un grapat més: els rubiols, els crespells i el frit de freixura!

A casa les férem dilluns, ja que ma mare i en Joan tenen vacances i el meu germà Tomeu també és a Mallorca. Diumenge, quan berenem* de Frit de Pasqua o de freixura, tendrem les panades i els rubiols acabats de coure, ja que els congelàrem crus (vos assegur que quan es couen, pareixen fets del mateix moment).

De receptes n'hi ha per tots els gusts i un parell a cada casa, crec... a la llibreteta de ma mare n'hi ha una col·lecció! Avui vos explicaré les panades així com les hem fetes nosaltres enguany.





INGREDIENTS per la PASTA:
(+/- 25 panades)
  • 200 g de saïm
  • 1 tassó d'oli
  • 1/2 tassó de llet
  • 1/2 tassó d'aigua
  • +/- 1 kg de farina (la que es begui la pasta)
  • Paper de cuina per a forn

INGREDIENTS pel FARCIT:
  • 1 kg de carn de xot (de la cuixa)
  • 2-3 manats de grells
  • 500 g de pèsols
  • 25 trossets de sobrassada (podeu posar-n'hi més si vos agrada)
  • 25 trossets de xulla (podeu posar-n'hi més si vos agrada)
  • Sal, pebre bo i pebre bord (de Tap de Cortí)


PASSES per fer la PASTA:
  1. Començarem per posar el saïm (a temperatura ambient) dins un ribell o un bol gran, i l'afluixarem un poc amb les mans, perquè agafi una mica de temperatura. 
  2. Després afegirem els líquids i ho barrejarem tot.
  3. Començarem afegint la farina, i ho mesclarem amb les mans.
  4. Afegirem farina fins que la pasta no se'ns aferri a les mans.
  5. Deixarem reposar la pasta una estona, mentres podem preparar els ingredients del farcit.
1. Treballant el saïm
(i he de dir que són les mans de ma mare)


FARCIT:
  1. Tallarem la carn de xot a trossets petits (dos dits d'ample) i la salpebrerem.
  2. Tallarem els grells i els mesclarem amb els pèsols. Després els tremparem amb un raig d'oli, sal, i dues cullerades petites de pebre de Tap de Cortí**.
  3. Prepararem els talls de sobrassada i de xulla.

Els ingredients del farcit
Preparant els pèsols
Trempant el grell i els pèsols

COM FER LES PANADES?

Si voleu que les panades surtin més o manco iguales, i sou un parell que en fareu, és una opció pesar les bolles. Nosaltres enguany ho férem, i al final, va resultar pràctic i tot! En férem de dues mides, de 100g i de 75g. A les primeres, férem la canastra de 75 i la tapadora de 25, i a les segones, la canastra de 60 i la tapadora de 15g. A mi particularment, m'agraden petitones, però estava en minoria, i com veureu, varen sortir grossetes.

  1. Preparau un tros de paper de forn (més o manco 15x15cm), posau-hi una bolla de canastra damunt
  2. Ara, ficau el dit gros al centre, i anau obrint el cul, de manera que els dits de l'exterior, vos ajudin a pujar la paret.
  3. Una vegada heu format la canastra, l'heu d'omplir amb els ingredients del farcit: una cullerada de pèsols i grells, un parell (a la mallorquina) de trossets de carn, una altra cullerada de pèsols i finalment un tall de sobrassada i un altre de xulla.
  4. No passeu pena que la panada rebossi un poc, ha de ser així, ja que després de cuita, els ingredients minven un poc.
  5. Ara toca tapar-la, agafau la bolla de la tapadora, i aplanau-la dins la mà fins que quedi de la mida de la panada.
  6. Posau-la damunt i tancau-la, per això, heu de fer servir posant-lo entre la pasta de la canastra i la pasta de la tapadora, i amb dos dits de l'altre mà, fer pinça per tancar. Donau-li forma de cresta.
  7. Només queda fer-li les puntes***, enfornar-les i aprofitar-les!
  8. Forn: 40-50 minuts a 200ºC (això dependrà de cada forn...)
1. Preparau un tros de paper de forn (més o manco 15x15cm), posau-hi una bolla de canastra damunt
2. Ara, ficau el dit gros al centre, i anau obrint el cul, de manera que els dits de l'exterior, vos ajudin a pujar la paret
2. Seguim fent la canastra


3. Ara que la canastra està acabada, toca omplir-la







* Tenim per costum berenar a mitjan matí de frit de freixura, panades i rubiols.

** El pebre bord de Tap de Cortí, és el pebre bord típic de Mallorca. Darrerament s'han fet passes per recuperar el seu cultiu, que uns anys enrera donava un color característic a molts de pobles de l'illa.

*** Les puntes (punta de cocarroi, pessigades defora, pessigades dedins i defora...) serviran per distingir què hi ha dedins, ja que a banda de les de carn i pèsols es poden variar els ingredients del farcit: només carn o només pèsols. Nosaltre enguany hem tastat les de carn i grell (sense pèsols) i a mi m'han agradat més que les de carn tota sola, ja que queden més humides.


2 comentaris:

  1. M'encanten les panades!!! i fa com 3 anys que no en menjo! ja vas veure els meus panadons, que podríem dir que són cosins germans amb tota aquesta varietat vostra! A veure si algun dia en faig, encara que no sigui per quaresma, no crec que faci cap pecat ;) I amb aquest pas a pas tan xulo que heu fet, segur que no m'equivocaré, una abraçada!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!! Panades se'n poden menjar tot l'any! Nosaltres n'hem fet moltes, moltes, i les tenim congelades, en courem dissabte horabaixa i en deixarem per d'aquí uns mesos, quan en tenguem més ganes.

      Coneixes un bloc (ara tenen pàgina web) que es diu bojos per la cuina (www.bojosperlacuina.com)? Allà hi podràs trobar un video més detallat, i també altres receptes de panades com les de mussola. És molt xulo!!!!

      Ja m'explicaràs què tal quan les facis, jo fa estona (abans d'obrir el bloc) em vaig inspirar amb els teus Pithiviers de poma i mascarpone, per fer unes postres, a veure si els torn a fer i els pos al bloc (vaig fer la recepta amb pasta philo). Una abraçada i que passis bons dies de vacances!!!

      Elimina